EMDR Traumatherapie

EMDR Traumatherapie

"Laat je trauma niet je dag bepalen"


De afkorting staat voor: Eye Movement Desensitization & Reprocessing, ook wel traumatherapie genoemd, is een behandelvorm voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van traumatische en/of akelige ervaringen. Dit kan een schokkende ervaring zijn, zoals een verkeersongeval, een geweldsmisdrijf, mishandeling of aanranding. Maar ook voor andere ervaringen die veel invloed hebben gehad op de ontwikkeling van iemands leven, zoals pesterijen of krenkingen (afwijzing enz) in de jeugd. Een heftige tijd zoals een scheiding of ziekteproces waarbij oude beelden ervoor zorgen dat je steeds het oude gevoel blijft ervaren kunnen ook goed worden behandeld met deze therapie..


EMDR is een effectief bewezen behandelmethode om nare ervaringen te verwerken

De traumatherapie is een vorm van psychotherapie die verschillende succesvolle elementen van andere therapieën integreert in combinatie met een afleidende stimulus (meestal het met de ogen volgen van een bewegende hand van de therapeut). Hierdoor wordt het informatieverwerkingssysteem in de hersenen gestimuleerd.


Technisch gesproken: we zorgen voor een optimale communicatie en integratie tussen het emotionele brein (het limbische systeem, het onderbewuste van Freud) en het cognitieve brein (de neocortex, het bewuste waarin functies als geweten, reflectie, planning, aandacht, redenatie-vermogens, taal, concentratie e.d. zetelen).


Met deze vorm van therapie is het niet nodig om jarenlang te praten over het verleden. Wel worden in een relatief korte tijd therapeutische doelen bereikt. Er bestaan inmiddels een behoorlijk aantal gecontroleerde onderzoeken naar de effectiviteit van de behandeling. Dit maakt de vorm van therapie op dit moment de meest geëvalueerde behandeling op het gebied van trauma.


De krachtige en snelle werking van deze therapievorm heeft zelfs geleid tot de bijnaam ‘power therapy’.


Hoe weet je of dit iets voor jou is?

Ieder traject start met een intake gesprek. Er zal uitgebreid aandacht worden besteed aan de oorzaak en achtergrond van de klachten. Ook individuele kenmerken, waaronder de persoonlijke draagkracht en de last die men van de klachten ondervindt worden besproken. Hieruit zal blijken of een gerichte traumabehandeling op dat moment nodig is, en of daarvoor deze vorm van traumatherapie kan worden gebruikt.RTL nieuws heeft een filmpje gemaakt over EMDR. 

Bij KernHelder worden de ogen bewogen door het volgen van een bewegende hand.

EMDR in Hoeksche Waard
EMDR trauma therapie

laat je

trauma

niet je dag bepalen

emdr