4 tips voor meer energie

4 tips voor meer energie

Last van stress? Wil je meer energie? Om je vandaag al een zetje te kunnen geven, staan hieronder een aantal tips om direct toe te kunnen passen.


1. Weinig of geen energie?

Je bent uitgeblust, vermoeid en je hebt het gevoel dat je steeds minder energie hebt. De meest simpele handelingen kosten je enorm veel moeite?


Tip:           

Je hebt het hart op de goede plek en je wilt alles zo goed mogelijk doen. Maar op dit moment heb je weinig of geen energie. Acceptatie dat je nu weinig energie hebt is de eerste stap naar herstel.


Beperk de energie nemers

Maak eens een lijstje met activiteiten die je te veel energie kosten.

 • Zijn er vergaderingen en verjaardagen die je kunt afzeggen?
 • Kun je werk uitbesteden? 
 • Mag het stofzuigen een dagje worden overgeslagen?
 • Kun je een haal- en breng-afspraak maken met andere ouders van het sportclubje van je kinderen?
 • Bij welke mensen loopt je energie leeg? Beperk afspraken met deze mensen.


Energie gevers

Bedenk ook waar jij wel energie van krijgt en besteed hier meer tijd aan. Als je het moeilijk vindt om dit te bedenken kan het helpen om terug te denken aan wat je als kind leuk vond.

 • Denk aan schilderen, tekenen, muziek luisteren.
 • Maar ook van een massage, goed boek lezen, de natuur in of met een goede vriend lekker lunchen kan zorgen voor meer energie.
 • Van welke mensen krijg jij energie?


Waar laad jij van op?!


2. Een kort lontje?

Als je regelmatig kort reageert, betekent dat vaak dat je je vanbinnen niet gehoord of erkend voelt. Zonder dat je het meteen door hebt, gebeuren er dingen die spanningen bij je oproepen. Een reactie hierop kan zijn dat je van je af gaat bijten en verslechterd hierdoor de band met je naasten.

Als je merkt dat je de ander gaat beschuldigen zit hier vaak een eigen behoefte onder. Als je deze weet te uiten kan de ander hier makkelijker naar luisteren en handelen dan een beschuldiging incasseren en zelf invullen wat jij eigenlijk bedoelt. 


Tip:

Leer te luisteren naar je gevoel. Dus op het moment dat je dat gefrustreerde gevoel in je voelt opkomen stel je jezelf de volgende vragen:


Wat is er gezegd of gebeurt wat mij raakt?

Voorbeeld: je partner gaat sporten op het moment dat de kinderen naar bed moeten en ze zijn hangerig en huilerig.


Wat voel ik erbij?

Voel ik me boos, bang of juist verdrietig?

Voorbeeld: Ik voel me gespannen omdat er nog zoveel moet gebeuren. En als je weggaat voel ik me bang dat het me teveel word en ik weer boos reageer naar de kinderen.


Welke behoefte hoort er bij dit gevoel?

Begrip, ondersteuning, erkenning?

Voorbeeld: Ik wil graag samen de kinderen op bed leggen, we de taken verdelen zodat ze rustig kunnen gaan slapen. Ik vind het fijn om het samen te doen.


Een goede band met de mensen om je heen zorgt ook voor meer energie. Succes met oefenen!


3. Kijk kritisch naar je to-do-lijstje

Het ken je dat? je zit op de bank en je neemt je voor even te ontspannen en te genieten van je kopje thee. Op dat moment popt er een stemmetje in je hoofd die zegt wat je eigenlijk nog allemaal zou moeten doen. Je blik gaat langs de kozijnen die eigenlijk nog moeten worden geverfd. De stapel op je bureau lijkt eerder hoger te worden dan af te nemen. Je kunt dit moment ook even gebruiken om je vakliteratuur te lezen of de vaatwasser uit te ruimen. Kortom er zit een stem met een enorme to-do-lijst in je hoofd die ervoor zorgt dat dat kopje thee koud wordt terwijl jij je kast staat op te ruimen.


Tip:

Sta eens stil bij dit stemmetje

Wil jij je laten leiden door deze doordrammer? Of is er ook nog een stem die graag wilt genieten van die kop thee of goed boek? Hier mag je ook naar luisteren!


Vervang het woordje ‘moeten’ eens door ‘mogen’

Als het moeten een mogen wordt, kun je ook zelf weer gaan kiezen wat jij wilt en belangrijk vindt.


Omdenker: maak ook eens een not-to-do lijstje.


4. Uitstellen is afstellen; zet je gezondheid voorop!

Het gezegde zegt het eigenlijk al: van uitstel komt afstel. En als je to-do-lijstje heel lang is en je komt er eigenlijk nooit aan toe, is dat een enorme energievreter. Maar uitstelgedrag kan ook zitten op dingen die die goed voor je zijn. Je weet dat je moet stoppen met te veel koffie, suiker of alcohol. Je weet echt wel dat te lang doorwerken niet goed voor je is, en al helemaal niet voor je humeur. Je weet ook dat je over je grenzen gaat, alleen heb je zo lang niet geluisterd naar deze signalen dat je ze misschien niet meer hoort. Maar vanbinnen weet je dat jij de enige bent die dit patroon van uitputting kan veranderen.


Tip:

Zorg voor jezelf, je bent het waard!

 • Voldoende groente en fruit zorgt echt voor meer energie
 • Slapen is gezond, uitgerust begin je je dag ook een stuk leuker.
 • Voldoende beweging zorgt voor een gelukshormoon. En bewegen kan ook makkelijk tussendoor. Denk eens creatief. De trap nemen, je auto iets verder parkeren zodat je een stukje moet wandelen, of gewoon de fiets natuurlijk. In de avond een stukje wandelen, een wiebelkussen op je bureaustoel of dans muziek opzetten; je gaat vanzelf bewegen. 
 • Geniet! leuke activiteiten doen en fijne mensen in je leven maken het toch veel leuker. 


Welke stap kun je vandaag nemen? 


Meer informatie:

 • Heb je te veel stressklachten, of heb je ooit een burn-out gehad en ben je herstellende? Volg een Expeditie-Ik traject


  • Wil je meer lezen over Burn-out symptomen, klik dan hier
  Burn-out tip

  leer met aandacht en op open wijze naar jezelf te kijken